logo

 

НАЗАД

 

ДРАГИ ЧИТАОЧЕ

Ево лепе прилике да се кроз текст али више кроз слику упознаш са нашим православним манастирима у Босни и Херцеговини.
Краћи историјат је дат да сазнаш неке важне информације, али то неће бити довољно ако желиш да стварно упознаш ове светиње. Упознати, значи сусрести их, и сретати их. Важно је знати ко их је и када зидао, ко осликавао, ко у њима живео, али живот ових светиња траје и данас, није све то тек тако било и прошло, па су нам само остали културно-историјски споменици некадашњих времена. У њима се и данас верни народ сакупља на Свету Литургију у Чаши Причешћа.

Примисмо од предака ове светиње да их чувамо и негујемо, да их посећујемо и да се са њима срећемо, са пуно радости и љубави у Христу. Да не будемо као неки који су тек онако свратили, „у туристичко разгледање и осматрање“ него као хришћани да се срећемо, трудећи се да ту посету забележимо у срце. У таквом своме односу према светињи и показујемо да смо заиста потомци људи који су кроз векове градили и дограђивали, уграђујемо себе као што су и они.

Наши преци знали су да се припремају на сусрет са светињом и да у светињи приђу Чаши Причешћа, да се преображавају сусретом. И онда су могли да разумеју васкршњу поруку непрекидних колона светих који су их посматрали са сводова и зидова цркава. Можемо их и ми разумети, само ако живимо Христом као што су они живели и живе. И из тог сусрета разумећемо колико нам је важан и животан долазак у Цркву, у Литургију. Да да Бог да се тај сусрет продужи у вечности.

 

Монах Игнатије Марковић,
сабрат Манастира Јежевице код Чачка